Дан школе

Датум: 20. Maj 2019 11:35 Категорија: Новости

154. РОЂЕНДА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ "СЛОБОДАН ЈОВИЋ" У ВОЛУЈИ

Свој 154. рођендан, ОШ „Слободан Јовић“ је обележила 25.4.2019. величанственом приредбом и богатим програмом који је општинске представнике оставио без даха. По речима директора школе Душице Јаношевић, овогодишња манифестација се истакла несвакидашњим иновативним идејама које су пружила деца њиховим маштовитим предлозима. Наравно, читава манифестација не би била могућа без посвећених и несебично преданих наставника који су изашли деци у сусрет.
У уводном делу, желимо и овом приликом да подсетимо на име и лик народног хероја Слободана Јовића. Наиме, Слободан Јовић је рођен 17. Априла 1918. године у Кучеву. По занимању је био графички радник, а своје залагање у отпору према фашизму исказа је кроз рад у штампарији. Јуна 1941. године, заједно са Бранком Ђоновићем, народним херојем, радио је на оснивању илегалне штампарије ЦК КПЈ на Бањичком венцу број 12.
Слободан се прихватио посла од уређења просторија и преноса машина до увођења електроинсталација, штампања и растурања материјала. Слободан Јовић је непрестано боравио у илегалном склоништу штампарије. Његови повремени изласци били су углавном због набавке материјала за штампу. У време када су полицијски препади били све чешћи, Слободан је наоружан пиштољем и бомбама, пратио и штитио другове који су разносили материјале, шаљући их преко веза у све крајеве Југосавије.
Илегална штампарија је радила од 1. августа 1941. до 31. августа 1943. године.
Богатом репертоару допринела је и чињеница да су ученици програм припремили на три језика: српском, руском и влашком.
Свечаност је заокружила додела награда најбољим ученицима који су свој труд и залагање, а пре свега знање, показали тиме што су освојили највиша признања на општинским и окружним такмичењима.
Резултате ученика на такмичењима школске 2018/2019. године можете погледати овде.
Награде најбољим ученицима уручила је директорка школе Душица Јаношевић, а свечаности су присуствовали председник општине Владимир Стојановић, председница СО Кучево Мица Лукић Раденковић, заменик председника општине Небојша Митровић, помоћница председника општине Јасмина Ћамиловић, чланови Општинског већа, председник Националног савета Влаха Новица Јаношевић, директори основних школа, родитељи, наставници и пензионери школе.

Галерија слика >>>



Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај